Bli medlem

Regnbågsdjur i ny utställning

Livsstil

Skogsscenen blir prideparkens bästa lilla hörn
Det lyckade samarbetet mellan Riksteatern och Stockholm Pride fortsätter - för andra åre...  

Stockholm Pride invigning 2009, måndag 27 juli
På måndag 27 juli invigs Stockholm Pride på Stora scenen i Kungsträdgården, i det nya ve...  

Heteronormen stinker, enligt Stockholm Pride
Som vanligt vill Pride sticka ut hakan med sitt årliga tema. I år handlar det om heteron...  

Testa hur hetero du är, hos Stockholm Pride
Nu kan man testa hur heteronormativ man själv eller andra är, då man skriver på Twitter....  

Barnfamilj sökes till dokumentär
Utbildningsradions Barnredaktion arbetar just nu med en TV-dokumentärserie för barn som ...  

Då prinsessan väljer en flicka av folket!
Nu kommer det nya barnböcker med queer- och jämställdhetsperspektiv.  

Regeringspartier föreslår homoäktenskap från 1 maj
Det blev till sist en motion från regeringspartierna, utom Kristdemokraterna.  

Nytt program tar upp polisen och hatbrott mot hbt-personer
- Det tramsas för mycket i media så fort det ska handla om ungdomar, säger producenten D...  

Regnbågsdjur i ny utställning
Rainbow Animals handlar om homosexualitet i djurvärlden. Det är en utställning som väcke...  

Brandbil i årets Prideparad
I årets Prideparad deltar Brandförsvaret för första gången med en brandbil i den nya 112...  

Kyss din älskling och hylla en HBT-hjälte!
Den 25 juli blir NK´s fasad regnbågsfärgat. Sex designteam har fått i uppdrag att göra f...  

Strix Television söker blivande Mammor och pappor
Längtar du som tjej efter barn och söker en perfekt pappa som du INTE vill bli ihop med?...  

Senaste artiklar:

Rainbow Animals handlar om homosexualitet i djurvärlden. Det är en utställning som väcker många frågor och (gissar i alla fall Naturhistoriska Riksmuseet) kanske också starka känslor.
Av Redaktionen  Lördag, 8 November 2008
LIVSSTIL   
"Ibland får man naturlighets-argumentet drämt i skallen  "

Tyck till: Kan djur vara homosexuella?
Ja
Nej

Ibland kan man höra folk argumentera mot mänsklig homosexualitet genom att hävda att det inte förekommer i naturen bland djur. Men stämmer verkligen det? Och vad är egentligen naturligt? Det här är frågor som på vissa sätt kan kännas helt oviktiga för den som är homosexuell själv. Är man bög är man ju det oavsett om det finns zebror som är bögar. Samtidigt får man som bög, bi eller flata då och då naturlighetsargumentet drämt i skallen av världens Siewert Öholmar. Vill man veta hur naturen faktiskt fungerar och samtidigt skaffa lite argument inför nästa onaturlighetsattack bör man därför besöka Naturhistoriska Riksmuseet utanför Stockholm.

Rainbow Animals är den första utställningen i världen som presenterar detta nya och spännande område inom biologin. I utställningen visas ett urval bland de mer än 1500 olika arter där homosexualitet har dokumenterats, bland andra svanar, delfiner, giraffer och apor. Det handlar inte bara om tillfälliga homsexuella förbindelser utan i många fall om par som håller livet ut. Genom bilder, modeller, djur från våra samlingar och texter vill museet ge sina besökare en spännande inblick i ett ämne som aldrig tidigare fått en plats i rampljuset.

– I "Rainbow Animals" visar vi djur med homosexuellt beteende från vitt skilda delar av faunan, allt ifrån vanliga svenska tamdjur på bondgården till mer exotiska djur som delfiner och valar. Genom utställningen hoppas vi slå hål på myten om att homosexuella kontakter endast finns hos oss människor. Dessutom vill vi öka kunskaperna inom detta kontroversiella område, säger Christina Ritzl , projektledare för utställningen.

Homo- och bisexualitet har visat sig vara vanligt i djurvärlden, både i form av tillfälliga kontakter och livslånga relationer. Samkönade sexuella kontakter finns beskrivet hos fler än 1500 djurarter. Bland annat hos bonboer (dvärgschimpanser), där i princip alla individer är bisexuella och löser konflikter med sex i stället för med våld.

– Vi hoppas att "Rainbow Animals" väcker nyfikenhet och fascination hos våra besökare. Med utställningen vill vi lyfta fram ett relativt nytt forskningsområde inom biologin och samtidigt visa att vi är öppna för nya infallsvinklar och lite oväntade ämnen, säger Claes Enger, utställnings-chef på Naturhistoriska riksmuseet.

Sex fyller många andra syften än bara fortplantning hos djur. Att djur drivs av lust visas bland annat genom att flera arter tillfredsställer sig själva på olika sätt. Orangutanger använder ibland till och med olika former av redskap.
Sex används också för att visa status och dominans. Hos vargar får bara ledarhonan och hanen para sig heterosexuellt medan de andra djuren i flocken ofta får hänge sig åt homosexuella kontakter.Utställningen vill också väcka tankar kring varför homosexualitet finns i djurvärlden, om det påverkar vår syn på mänsklig homosexualitet och vad som egentligen är naturligt.

Fakta om utställningen
Visas 8 november 2008 till och med 3 maj 2009.

Utställningen baseras till stor del på den amerikanske biologen och forskaren Bruce Bagemihls arbete. Under nio år gick han igenom den samlade vetenskapliga litteraturen om djurens sexualitet och fann att homosexualitet är vanligt och utbrett i djurriket.

All text är på svenska och engelska i utställningen.

Originaltitel: Mot Naturens orden? / Against Nature?
Idé och produktion: Naturhistorisk Museum, Universitetet i Oslo.
Bearbetning i Sverige: Naturhistoriska riksmuseet med godkännande av Naturhistorisk Museum, Universitet i Oslo

Läs mer: Naturhistoriska Riksmuseet


REDAKTIONEN
Kommentera den här artikeln?
För att kunna starta eller delta i diskussioner på Sylvia behöver du först bli medlem. Det är gratis och tar bara några minuter.

Redan medlem? Logga in här

2 kommentarer har lämnats hittills:
franska_sarah_bi skrev 14/11-08:
3. Ärligt talat, så tycker jag att detta är en dum fråga. Det finns inga tvivel i vetenskapens värld om vissa djurarter är homosexuella, eller bisexuella, för den delen. Det är ett klart etablerat faktum. Den enda delen som egentligen är öppen för diskussion, det är hur jämförbar den är med våran. Djur skapar ju inte en speciell kultur för dessa arter, och det är ytterst sällan man kan komma med exempel på djur som "väljer" läggning, men det händer ju, det också. Nästan alla har det genetiskt inprogrammerat, för att det är så de fungerar, och fortplantar sig.

Däremot, så tror jag inte att det kan jämföras riktigt med mänsklig sexualitet, där det ligger mycket mer än bara genetisk programmering och hormoner i oss vi väljer mycket själva, och utvecklas ständigt åt nya håll. För övrigt, så tycker jag inte att distinktionen mellan lust och fortplantning är rättfärdigad hos djur, för det är ju just lusten som orsakar fortplantningen de är ju inte födda med kunskapen om vad som händer som resultat. Distinktionen finns egentligen bara hos människor, för vi inser vad som kan hända, och kan medvetet undvika fortplantning.

Slutligen, vad gäller utställningen, så tack, men nej tack. Dessa frågor var besvarade långt innan jag ens föddes, så jag tror inte att Bruce Bagemihls arbete kan ses som nydanande. Dessutom, så anar jag av själva titeln, för att inte tala om illustrationen, att det kommer att bli mer predikan om tolerans mot homosexuella, vilket borde vara en given sak, än vetenskaplig forskning och fakta. Jag håller mig till mina böcker istället.


Efrath skrev 24/11-08:
4. Jag hoppas att utställning kommer få tyst på en och en annan motståndare till homosexualitet. Vanligaste argumentet är klart att det är "Onaturligt" tillsammans med "Det är en synd".

Jag har antagit sedan länge dock att homosexualitet är något naturligt, jag har för mig att man har redan innan har haft mycket som stöder teorin om att homosexualitet är något naturligt och utbrett i djurvärlden.

Synd att jag inte bor lite närmare stockholm, det hade varit intressant att gå dit och kolla.