Bli medlem
Frågor från läsarna besvaras i Fråga Sylvia

Min tjej har så mycket kontakt med sitt ex

Fråga Sylvia har lagts på is tillsvidare.
Kärlek Jag skulle vilja fråga om svartsjuka mellan lesbiska och om vad som är överdrift. Min tjej som jag bor med vill gärna ha en del kontakt med sin förra tjej. Jag har förstått att de betyder mycket för varann men jag vet inte hur mycket. Oftast är det hennes förra tjej som ringer o jag hade kanske inte brytt mig så mycket ifall det inte hade varit på det viset att jag visste att i början när vi blev ihop, så snackade hon skit om mig till min tjej och hon sa att jag var väl inget att ha för jag såg så gammal å ful ut.

Efter det så tror jag väl visserligen inte att hon har talat illa om mig mer, men jag tar illa vid mig när de kan sitta och prata jättelänge ibland med varandra om kvällarna och ofta pratar de om den här tjejen och hennes kärleksbekymmer. Ibland får jag för mig att hennes förra tjej egentligen vill ha min tjej tillbaka och jag vet inte riktigt hur mycket som är ok att tåla.

Tidigare var det bara tjejen som ringde men nu har också min flickvän börjat ringa. Hur bör jag hantera det här?


Svar från Frk Love:
Hej!
Svartsjuka är en naturlig känsla, en varningsklocka som ska få oss att uppmärksamma att något är fel. Det är vad jag tror. Om ens partner börjar uppträda annorlunda så kan det vara ett tecken på att känslorna är på väg någon annanstans. Men det är en tunn linje mellan befogad svartsjuka och inbillad. Om man vet med sig att man har lätt för att bli svartsjuk, så måste man försöka att titta upp, när känslorna kommer, och tänka: "är det rimligt att jag blir svartsjuk nu?" och försöka se så klart på situationen som man kan. Jag vet att det är supersvårt, men det har i varje fall i mitt fall varit en god hjälp (ibland).

Till din fråga då: jag förstår mycket väl att det känns jobbigt att din flickvän har så nära kontakt med sitt ex. Speciellt då hon har baktalat dig! Jag tycker inte att du ska acceptera mer än vad du känner att du klarar av, du ska inte ha det jobbigt i onödan. Jag tycker att du ska ta upp saken med din flickvän, berätta att det känns jobbigt ibland, men att du inte missunnar henne kontakten med sitt ex, men att hon också bör ta hänsyn till dig. Hon skulle kanske inte uppskatta att du hade ett liknande förhållande till ditt ex?

Jag tror att om man framför något till den man lever med, på ett uppriktigt sätt, utan anklagelser eller att själv sätta sig i försvarsposition, så kommer ens partner att lyssna och förstå att detta är något viktigt för relationen.

När ni börjat prata så hoppas jag att ni kommer fram till en lösning. Kanske det hjälper att hon berättar vad hon får ut av relationen till sitt ex, det kanske lugnar dig. Kanske kan hon också tänka sig att dra ner på kontakten. Det är möjligt att hon inte själv har sett hur mycket kontakt de har och att det skulle kunna såra dig.

Jag önskar dig all lycka!
Och hör gärna av dig om hur det gått.


//Frk Love

Kommentera den här artikeln?
För att kunna starta eller delta i diskussioner på Sylvia behöver du först bli medlem. Det är gratis och tar bara några minuter.

Redan medlem? Logga in här

2 kommentarer har lämnats hittills:
SodomAlena skrev 28/6-09:
13. Jag vet hur jobbigt det är när partnern har mycket kontakt med sitt/sina ex. Jag har en likande situation, trots att jag litar bergfast på min partner. Men man kan ju inte rå för om tycke uppstår på nytt. Det är det jag är rädd för. Det värsta är att detta är min första relation så jag har svårt att föreställa mig hur relationen till ett ex fungerar.

Jag känner att det vore fel att be partnern att sluta träffa sina ex, eftersom de även är viktiga vänner.

Min lösning löser egentligen ingenting, men får det att kännas bättre: Prata med din tjej, berätta precis hur du känner. Det är vad jag brukar göra då och då och jag lovar, det känns bättre bara man inte bär på det ensam.


smultron80 skrev 23/9-09:
15. Jag kan tanka mig att jag skulle kanna precis likadant i din situation (kan vara lite svartsjuk sjalv), men jag har borjat jobba pa att handskas med realiteten av att vara tillsammans med tjejer som gillar tjejer...

1. Ofta ar det sa att tjejer forst blir kompisar, och sedan blir kara. Darfor vill de fortsatta vara kompisar efter forhallandet tagit slut.
2. Gayvarlden kan vara liten och chansen ar darfor stor att man till och med sjalv kanner folk som ens partner varit tillsammans med tidigare.
3. Nar tjejer har ett forhallande med varandra kan det bli kanslomassigt valdigt intimt, de kanske till och med kanner att de ar basta kompisar. Da kan det ju bli svart att inte ha kontakt sen.

Nu kanske det later som om jag tycker att det har skulle vara latt och sa ar det absolut inte, men jag jobbar pa att acceptera det har och ett par andra saker jag har filosoferat over for att kunna ha lyckade forhallanden i framtiden.

Men varje situation ar ju unik, sa jag tycker nu ska prata om det i alla fall, men om hon vidhaller att det ar oskyldigt och du kanner att du kan lita pa det sa ar det nog bast att gora det.

Kram till dig :)