Bli medlem
Frågor från läsarna besvaras i Fråga Sylvia

Kär i vännina, som kanske blir misshandlad!

Fråga Sylvia har lagts på is tillsvidare.
Vill ha råd Kära Sylvia …

Vad ska jag göra? Jag har en bekant, en tjej som varit gift sedan tjugo år tillbaka och har tre barn, och jag har lagt märke till en del saker som oroar mig.

Jag är förälskad i henne, men det är inte det mitt dilemma handlar om, jag har inte berättat det och även om jag har väldigt starka känslor för henne respekterar jag det faktum att hon är heterosexuell och upptagen. Åtminstone skulle jag inte lägga mig i om det inte var så att något skorrar illa.

Mitt dilemma är detta: ”Jenny”, som vi kan kalla henne, har ofta märkliga sår, blåmärken och bulor, och hon har varken ett yrke eller någon hobby som kan förklara alla dessa skador. Ibland försöker hon dölja dem genom att kamma luggen över, eller ha polotröjor, kavajer och koftor trots värmerekord, men ofta visar hon dem öppet. Som om hon är medveten om att smink och solglasögon snarare skulle dra åt sig uppmärksamhet då hon normalt inte använder någotdera. Jag har hört antydas från flera håll att hon inte är den tuffing hemmavid som hon framstår som offentligt. Hon är lite av en offentlig person på en liten plats, alla känner (igen) henne och hennes familj, och hon är allmänt ansedd som ganska självsäker. Jag har aldrig hört någon kommentera hennes blåmärken, inte ens hon själv, däremot har jag sett menande blickar utbytas över hennes huvud, och jag vet inte vad jag ska tro.

Å ena sidan känns det ju lite som att jag gör en höna av en fjäder därför att jag undermedvetet inte vill att de ska ha ett bra äktenskap, att jag vill ta hans plats i hennes liv (ändå kan jag ärligt säga att om hon lämnade honom och hamnade rakt i armarna på en annan karl, bara han är snäll mot henne, skulle jag vara GLAD för hennes skull!). Men å andra sidan har det varit lite för många sår och blåmärken för att man bara ska kunna ignorera det. Om vi hade stått varandra riktigt nära hade jag kanske kunnat fråga eller antytt någonting, men som det är nu känns det inte som att jag har rätt att göra det. Jag har ingen rätt att lägga mig i.

Men OM det är så att han gör henne illa - varför GÖR ingen något!? Varför låter folk det bara fortsätta? Ska jag fråga henne i alla fall, trots att nivån på vår relation kanske egentligen inte tillåter det? Jag vill inte se henne skadad på något sätt. Aldrig någonsin. Vad sjutton ska jag göra?! Finns det något jag kan göra?!

kram på er och var rädda om varandra!

/ A


Svar från Flatan:
Hej A!

Misshandel i relationer är ett stort problem som vårt samhälle inte alls kan hantera. När någon blir misshandlad väldigt svårt eller inte sällan, till döds, så frågas sig folk ”Varför gjorde ingen något? Varför ingrep ingen? Var det ingen som såg?”

Samtidigt kan man undra vad de som säger så gör i verkligheten när de ser saker hända runt omkring dem, och inte bara läser om det i kvällstidningarna.

Med detta vill jag säga att du kanske ändå ska fråga henne?

Du har inte rätt att lägga dig i säger du. Men att ställa en fråga om hur någon har det är knappast ett brott. I din situation kan du inte göra mycket mer än att visa att du bryr dig och erbjuda dig att vara ett stöd och en hjälp om det är så att hon har problem. Och huruvida du gör det är ju upp till dig.

Sen när det gäller dina känslor för henne. Personer befinner sig i monogama relationer är det inte så stor idé att lägga någon energi på, du får vänta tills hon eventuellt blir singel. Ska du vara ett stöd som en vän för henne så ska du vara bara en vän (vilket såklart inte är så bara!). Annars blir det bara ännu mer trassligt och det behöver varken hon eller du.


//Flatan

Kommentera den här artikeln?
För att kunna starta eller delta i diskussioner på Sylvia behöver du först bli medlem. Det är gratis och tar bara några minuter.

Redan medlem? Logga in här

3 kommentarer har lämnats hittills:
pluppthetrol skrev 18/4-09:
4. hej! de e aldrig lätt att lägga sej i ,men ibland har man skyldighet att göra det och här är det verkligen befogat...varför?? hon har 3 barn å om dom är minderåriga så skulle jag inte tveka en sekund...barn som far illa ( vilket dom gör om mamma får stryk ) är allas vårt ansvar...så tveka inte, du kommer kanske ångra dej annars om det senare kommer fram saker å ting...vem vet ungarna kanske¨åxå får stryk eller blir hotade på nåt sätt...eller sexuellt utnyttjade...vem vet... go for it... mvh pluppthetrol


pluppthetrol skrev 18/4-09:
5. hej igen! glömde en sak...du kanske måste kontakta sociala myndigheter...eller liknande....jag har själv ingripit så jag vet att det inte är lätt...lycka till plupp


Rymdväktaren skrev 3/6-09:
9. Min granne blev slagen av sin kille. En natt vid 3-tiden ringde hon på min dörr och bad att få låna telefonen vilket hon fick. Hon ringde polisen och fick vara hos mig till de kom. Han blängde hatiskt på mig och sa:
-Ni flator håller alltid ihop!
Visst, jag står för att jag är flata, men de hade ändå haft ett förhållande..
Hon och deras son lämnade honom och efteråt hatade han mig.. Ja, jag tycker oxå att du ska fråga henne och visa att du bryr dig och finns där för henne. Om du inte redan gjort det..